DIY! ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ STENCIL KAI ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ!

H τεχνική stencil παίρνει το όνομα της από το κοπίδι. Στην τεχνική αυτή, υπάρχουν βήματα και τα πιο σύνηθη είναι:

1.Δημιουργείς  το σχέδιο του πρώτα σε χαρτί

2.Το αντιγράφεις σε μια διαφάνεια (μπορεί να είναι ένας διάφανος μουσαμάς, μια διαφάνεια από βιβλιοχαρτοπωλείο…γενικότερα μια καλή επιλογή είναι υλικά που έχουν διαφάνεια και είναι σχετικά συμπαγή, ώστε να έχουν καλή απόδοση τα σχέδια)

3. Μελετάς το σχέδιο σου, ώστε να κόψεις με το κοπίδι σου και να δημιουργήσεις τις εγκοπές και τις γέφυρες που χρειάζεται για να χρησιμοποιήσεις μετά το σπρέι σου!

Για ένα stencil περίπου 40 * 40 cm θα χρειαστείς περίπου 2 ώρες χρόνο και να προετοιμάσεις τα παρακάτω:

Εργαλεία
x ψαλίδι
x μολύβι / μαρκαδόρο
x κοπίδι
x χαρτί (εφημερίδες, απλές Α4)
x εικόνες έμπνευσης
x επιφάνεια κοπής
x γάντια

Υλικά
x διαφάνεια
x χαρτοταινία

TIP1: Για την διαφάνεια stencil πορεί να είναι ένας διάφανος μουσαμάς, μια διαφάνεια από βιβλιοχαρτοπωλείο…γενικότερα μια καλή επιλογή είναι υλικά που έχουν διαφάνεια και είναι σχετικά συμπαγή, ώστε να έχουν καλή απόδοση τα σχέδια
TIP2:  πάρχουν δύο βασικές κατηγορίες χρωμάτων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακρυλικά χρώματα ή χρώματα συνθετικών ρητινών. Tα ακρυλικά, είναι νεροδιαλυτά και για αυτό τον λόγο δεν μυρίζουν και εκτιμώνται ως ασφαλή. Στα υπόλοιπα υπάρχουν διάφοροι διαλύτες και ουσίες, οι οποίες εξατμίζονται κατά το βάψιμο αλλά και στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να συνοδεύονται από δυσάρεστες   αναθυμιάσεις. Ασφαλώς και η «χημεία» κάνει την δουλειά πιο εύκολη, με λιγότερα περάσματα, μεγαλύτερη κάλυψη κ.λπ., αλλά αξίζει να αναζητήσεις άοσμα και όσο τον δυνατόν πιο ακίνδυνα χρώματα για την υγεία.

Σε όλα τα χρώματα μπορείς να βρεις ποικίλα φινιρίσματα. Τα πιο δημοφιλή είναι το γκλος, το ματ και το σατινέ. Η επιλογή είναι δική σου, αναλόγως με το αποτελέσμα που θέλεις να δώσεις.

Ξεκίνα να φτιάχνεις μία επιφάνεια στην οποία θα προετοιμάσεις το σχέδιο σου – stencil, η οποία σε ικανοποιεί ως μέγεθος για την τσάντα που επέλεξες.  Πάρε εφημερίδες ή κόλλησε μεταξύ τους κόλλες Α4 με μια χαρτοταινία.

Σχεδιάσε περίπου το μοτίβο – σχέδιο που θέλεις. Μπορείς να εκτυπώσεις κάτι στο υπολογιστή, να χρησιμοποιήσεις μια εικόνα από ένα ύφασμα, ένα περιοδικό, μια οθόνη. Εγώ εκτύπωσα ένα τροπικό θέμα που μου άρεσε και στοχέυω να ζωγραφίσω το φύλλο που έχω κυκλώσει παρακάτω.

Σχεδιάσε περίπου το μοτίβο – σχέδιο που θέλεις. Μπορείς να εκτυπώσεις κάτι στο υπολογιστή, να χρησιμοποιήσεις μια εικόνα από ένα ύφασμα, ένα περιοδικό, μια οθόνη. Εγώ εκτύπωσα ένα τροπικό θέμα που μου άρεσε και στοχέυω να ζωγραφίσω το φύλλο που έχω κυκλώσει παρακάτω.

 

Όταν πας να σχεδιάσεις κάτι, ένα καλό TIP είναι να ξεκινάς προσδιορίζοντας την μέση του. Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείς την διαδιακασία και σιγά-σιγά καταλήγεις σε έναν ρεαλιστικό όγκο με καλή απόδοση των διαστάσεων. Ξεκινώ παρακάτω από την μέση του φύλλου, τραβώντας μια γραμμή. Αυτή η γραμμή θα αποτελέσει το starting- point για ανάπτυξη του υπόλοιπου περιγράμματος.

Ωραία! Tραβώντας διαδοχικά μικρές γραμμές, φτάνεις σιγά-σιγά στο αποτέλεσμα που θέλεις. Αν πάλι, δεν ψήνεσαι με τίποτα να δοκιμάσεις, τότε μπορείς απλώς να αντιγράψεις οποιοδήποτε σχέδιο θέλεις, χρησιμοποιώντας ένα πιο λεπτό χαρτί (το ριζόχαρτο για παράδειγμα είναι μια καλή λύση για κάτι τέτοιο).

Οκ! Όταν είσαι ικανοποιημένος με το δημιουργικό σου και το σχέδιο σου, τότε, μπορείς να πάρεις την διαφάνεια – stencil και να αποτυπώσεις το τελικό σχέδιο και στη συνέχεια να το κόψεις.

Βάλε λίγη χαρτοταινία στις άκρες για να συγκρατήσεις καλά την διαφάνεια-stencil και σχεδίασε αν θέλεις και πάλι το εξωτερικό περίγραμμα πάνω στην διάφάνεια. Αυτό βοηθάει, όταν έχεις κάνει πολλές μικρές γραμμούλες και δεν είσαι σίγουρος ποια ακριβώς πρέπει να είναι ο οδηγός σου για το κόψιμο με το κοπίδι, να έχεις μια πιο ξεκάθαρη πορεία κοπής.

 

Όταν είναι όλα ξεκάθαρα, πιάσε τότε το κοπίδι σου και ξεκίνα το stencil – την κοπή δηλαδή του σχεδίου σου, που μετά θα γίνει μια «σφραγίδα» για να χρησιμοποιείς ξανά και ξανά.

Έτοιμη η διαφάνεια – stencil με το τροπικό θέμα!

Πιάσε την κόλλα σπρέι και ψέκασε την μια πλευρά από την διαφάνεια – stencil. Aυτό σε βοηθάει να εφαρμόσεις καλά το σχέδιο επάνω στο ύφασμα σου και να γίνει πολύ καλό το stencil, δηλαδή τα όρια του χρώματος να είναι ξεκάθαρα και καλοτυπωμένα.

Κάλυψε τώρα γύρω γύρω με χαρτοταινία και χαρτί το υπόλοιπο ύφασμα της τσάντας, ώστε να διατηρηθεί καθαρό.

Και τώρα μπορείς να πιάσεις το σπρέι και να ξεκίνα!

Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι τότε δεν έχεις παρά να το κάνεις. Πιάσε ένα μολύβι και ξεκίνα να ζωγραφίζεις. Όπως και παραπάνω, μπορείς να έχεις ένα σημείο αναφοράς, μια εικόνα δηλαδή που θα επιχειρήσεις να την αποδώσεις. Μπορείς ασφαλώς να ξεφύγεις από κάποια αναπαράσταση και να περάσεις και σε κάτι πιο αφηρημένο. Συνδυάζοντας το stencil μαζί με κλασσική ζωγραφική, η δημιουργία σου είναι πιο ιδιαίτερη και εξαιρετική!

Υπάρχουν χρώματα ακρυλικά, νεροδιαλυτά, τα οποία είναι ιδανικά και κατάλληλα για ύφασμα. Αυτά θα τα βρεις σε εξειδικευμένα καταστήματα χειροτεχνίας και ραπτικής.

Γενικότερα, ότι και να ζωγραφίσεις, η τσάντα σου θα είναι υπέροχη και μοναδική!Πειραματίσου με χρώμα, με σχέδια και λεπτομέρειες που σου αρέσουν. Δεν μπορεί κάτι να πάει στραβά…και αν πάει κάτι λίγο εκτός σχεδίου…χρώμα είναι… παίξε λίγο παραπάνω!  Κάθε αρχή και δύσκολη…αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημειώσει!

Καλοφόρετη!

Διαβάστε περισσότερα